Mosolyok, örömkönnyek és apró kezek Karácsonyországban Divat, Szépség

Akár egy teljesen "normális" decemberi csütörtök is lehetett volna december 12., de nem az volt. Napok óta lázas izgalommal készülődött 3 lelkes kis csapat, hogy összejöjjön a NAGY TALÁLKOZÁS.  Karácsonyország kedves munkatársai, a Megyék Szépe Baranya idei döntősei és a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által kiválasztott 12 kisgyermek indult el ezen a napon, hogy megismerkedhessenek egymással és átadhassanak egymásnak valamit karácsony csodájából.

Ismerjétek meg ezt az érzelmi hullámvasúttal fűszerezett csodás karácsonyi történetet!

A Megyék Szépe csapata évek óta jó kapcsolatot ápol a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálattal és annak csupaszív vezetőjével, Bíró Anrdeával. Karácsonyország vezetőségének és  munkatársainak szintén szívügye, hogy a karácsonyi csoda olyan helyekre is beköltözhessen, ahova nehezebben jut el a boldogság. Ez a közös, nemes ügy eredményezte azt a lelkes szervezkedést, melynek eredményeképp 3-6 év közötti, állami nevelésben, gondoskodó nevelőszülőknél élő kisgyermek látogathatott el Karácsonyországba. Az exkluzív karácsonyi kiállításon és vásárban pedig  a Megyék Szépe Baranya döntősei voltak a gyermekek idegenvezetői. Volt ám öröm, ámulat. De ne rohanjunk ennyire előre...

Ezen a csütörtöki napon, délután 3 óra előtt pár perccel 2 kis csoport kezdett gyülekezni a Pécs Plaza ételudvara mellett. Az egyik csoportban apró gyermekek, nevelőszüleik kezét fogva, lázas izgalommal várakoztak a karácsonyfa köré gyűlve. Egy másik csoportban pedig fiatal lányok Karácsonyország bejáratánál, kezükben édességekkel, közösen összegyűjtött régi kedvenc játékokkal megtömött ajándéktáskákkal. Az óra mutatója ólomléptekben haladt csak a megbeszélt 15 órás találkozó irányába. A két csoport még nem vette észre egymást.

Egyszercsak a karácsonyfa takarásából  lopva kiváncsi szemek, piciny fejecskék bújtak ki, egyre inkább hangosodó kuncogás, örömteli nevetgélés hallatszott a fa mögül: " Jujj, ott vannak a Szépségkirálynők! :) :) :)"  - Közben pont 15 óra lett. 

Szépen libasorban, egymás kis kezeit fogva elindultak a gyerek. Látszott rajtuk, hogy az izgatottságtól majd kiugranak a bőrükből, de mégis szépen, rendezetten haladtak lépésről-lépésre egyre közelebb a már régóta várt találkozás felé. Karácsonyország és a meghatottságtól remegő ajkú döntőseink fogadták őket.

Karácsonyország & Megyék Szépe - Esemény a gyermevédelemért
 
Ezt a pillanatott átélve nem lehetett eldönteni, ki örült jobban a másiknak. Bár a  Pécs Plaza ételudvarában lévők nem voltak beavatva, de mintha varázsütés érte volna a jelenlévőket. Mindeki kiváncsian és elismerő tekintettel figyelte, ahogy ez a kis különleges csapat zsibongva belép Karácsonyország varázslatos világába.
 

Az eleinte még a kicsit megszeppent hangulat pillanatok alatt feloldódott. A gyerekek apró kezeikkel fogták újdonsült idegenvezetőik kezét és ragyogó szemekkel nézték a kiállítást. Egyik csoda, követte a másikat.  Ahogy haladtak előre Karácsonyországban  kinek a plüssök, kinek az angyalok és törpék, másoknak a csillogó-villogó díszek rabolták el a szívét. A legnagyobb kedvencek viszont a szemkápráztató hógömbök és a kézzel kifesthető karácsonyfadíszek lettek. Ezekkel rögtön meg is ajándékozták őket Karácsonyország dolgozói.

- Ezt ismételten és tiszta szívből köszönünk! -

A varázslatos hógömb

A közös élményekkel gazdag túra után versenyzőink is megajándékozták a kicsiket. A gyűjtésnek köszönhetően, hála Istennek sokkal több ajándék gyűlt össze, mint ahány kis csöppség erre a napra hozzánk érkezett. Így azoknak a gyerekeknek is tudtunk közösen meglepetést okozni, akik most nem lehettek ennek a kalandnak a részesei. 

De nem csak mi adtunk ajándékot, ugyanis a búcsúzás előtti pillanatokban előtipegett az egyik kis vendégünk, képviselve a többi gyermeket és angyali mosollyal az arcán átadott egy csomagot nekünk. A meglepettségtől szinte lefagyva pillantottunk bele az ajándéktasakba.

 

Egy képkeretbe foglalva láttuk meg a kézzel készült alkotást. Egy gyönyörű életfa, apró gombokból kirakva. Család, kapcsolat, összefonódás, nekünk ezt jelenti ez az ajándék és rendkívül megtisztelve érezzük magunkat, hogy innentől mi vigyázhatunk rá! - KÖSZÖNJÜK!!!

Az AJÁNDÉKUNK

 

Beszélgetések, ölelések, közös fotók, nagy mosolyok után eljött a búcsú ideje. Nem volt egy óra és még nem is tudtunk egymásról. Most pedig, mintha valami kiszakadna a szívünkből úgy állunk Karácsonyország kapujában és nézzük, ahogy apró léptekkel, hátrafelé nézve és integetve távolódik a kedves gyerekhad.

 

Találkozzunk - Találkozunk !!!

Azt hiszitek itt vége az érzelmi hullámvasútnak?! Mi is azt hittük, de az igazi mélységek még csak most jöttek...

Andit és kolleganőjét, Jeszán Csabáné szakmai vezetőt még marasztaltuk egy kicsit. Szívesen maradtak velünk és beszélgettünk arról, hogy milyen az ő életük. Mindenki mesétl kicsit magáról, az életéről. A lányok részéről záporoztak a kérdések: Milyen a gyerkőcök és a nevelőszüleik élete abban a világban, amit VALÓJÁBAN alig ismerünk?

Andi egy nagy levegővételt követően hihetetlen nyugalommal és kedvességgel megismertet minket pár olyan adattal, amitől megfagyott a levegő...

Hány csöppség szorul igen komoly segítségre. Milyen kevesen vannak azok a fáradságot nem ismerő nevelőszülők, akik a nap 24 órájában, sokszor saját gyermekeik mellett gondozzák, nevelik azokat a gyermekeket, akik a legkülönbözőbb okok miatt nem lehetnek vér szerinti családjukkal. 

Döbbent csend... Az eddig záporozó kérdések hirtelen megszünnek...

Ezután megtudjuk azt is, hogy talán még ennél is nagyobb az a probléma, ahogy sokszor ezeket a GYEREKEKET és a nevelésüket végző SZÜLEIKET MEGBÉLYEGZI a környezetük. Megszámlálhatatlan esetben hihetetlen megbélyegzések mellett élik életüket... Nem elég az a trauma, hogy vér szerinti családjukból kiszakadtak, még ezzel is nap, mint nap meg kell küzdeniük. 

Szinte egyszerre szakadt ki belőlünk, hogyan tudunk segíteni?

Ezeknek a gyerekeknek és nevelőcsaládjuknak szinte mindenük megvan a tárgyilagosság szintjén, nem nélkülöznek. Persze segítség a részükre bármilyen ajándék és igen jól is esik számukra. Egy igazi családként élik hétköznapjaikat, ugyanazokkal a problémákkal kell megküzdeniük minden nap, mint bármely "normális" családnak, de ott van még az a soha nem feledhető történet, ami miatt ők hozzájuk kerültek. Az igazi segítség nekik pont az, ami ITT IS TÖRTÉNIK. 

AMIRE NEKIK A LEGNAGYOBB SZÜKSÉGÜK VAN AZ FIGYELEM, az ELFOGADÁS és a SZERETET!

Ennél a mondatnál már a szemek sarkában egytől-egyig megcsillantak a könnyek. Nem tudom, hogy mennyi ideig volt csend, de úgy láttam, hogy lélekben egy kicsit mindenki hazarepült és ettől a pillanattól kicsit már másként tekint arra az eddig kézenfekvően természetes dologra, hogy NEKI VAN CSALÁDJA.

A csendet olyan gondolatok törték meg, hogy innentől otthon másképp látok, teszek dolgokat. Szinte azonnal megszületett a döntés, hogy a csapatunk nem áll meg ennél a találkozónál, szervezzük a következőt! Azokkal, akik itt voltak, és csatlakozzanak hozzánk mások is, akiket ma nem tudtunk vendégül látni.

A csapatunk egy része Andiéktól való elköszönés után eltűnt pár percre és 2 videóval tért vissza. Szabdkoztak, hogy ők nem profi nyilatkozók ezen beszélgetés hatása alatt még a nyelvük is összeakadt néha a videón, de ők nem tudtak szavak és tettek nélkül maradni. Arra kértek minket a többi versenyzőnk nevében is, hogy ha lehet tegyük közzé ezeket a kis videóüzeneteket, még ha nem is a legprofibb videók, mert ha csak egy újabb embernél is eléri azt a hatást, amit ma ők kaptak, akkor már megérte.

Örömmel tesszük közzé, sőt nagyon köszönjük is nekik. Minden résztvevőnek, szervezőnek és támogatónak, hogy segített nekünk ezzel a nappal új élményeket és barátokat szerezni. És ne feledjétek sokszor könnyebben segíthetsz mint gondolnád:

FIGYELEM, az ELFOGADÁS és a SZERETET!  

  • Virág és Szandi
  • Rachel

Tiszta szívből reméljük, hogy üzenetünk célba talál nálad is és (nemcsak karácsonykor) több figyelmet, szeretetet és elfogadást tudunk adni nekik, akiknek igencsak szükségük van rá!

Boldog, békés ünnepeket kívánunk mindenkinek és kívánjuk, hogy azokkal az emberekkel tölthesd a karácsonyt, akikkel igazán szeretnéd!

Megyék Szépe - Élmények és Értékek

Karácsonyország - Ahol a csodák valóra válnak