Baranyai divatmárka ejti rabul az országot - Kissing Roses Divat, Szépség

A Vermes Style és a Kissing Roses közös, egyedi és különleges ruhadarabjai rendelésre, egyéni kérés alapján készülnek. Az egyedi vonalvezetés mellett, a hagyományőrző matyó motívumokkal díszített darabok finom eleganciát és egyediségét tükröznek, minden tervezés egyénre szabott és saját ötletek alapján kivitelezett.

Kissing Roses-original matyó composition by Kisjankó Bori

Ifj. Gáspár Gábor vagyok, a leghíresebb „íróasszony” Kisjankó Bori dédunokája. Szándékom az édesapám kutatásaiból összegyűjtött anyagot és a hagyatékot élővé tenni, ezzel tisztelegve munkássága és a matyó hagyományok megőrzése előtt. Az eredeti rajzok, minták, hímzések, kompozíciók felhasználásával ruhakollekciót hoztam létre, aminek neve: “Kissing Roses-original matyó composition by Kisjankó Bori.”

A Matyó népművészet HUNGARICUM, az UNESCO szellemi kulturális örökség része. A  weboldalon Kisjankó Bori eredeti rajzai, mintái, hímzései, kompozíciói láthatók. 

Édesapámtól idéznék pár mondatot:

”Mindig is érdeklődtem a matyó hímzés iránt. Elsőként a hímzett textilek mosását, ápolását tanultam meg édesanyámtól, majd később elkezdtem magam is kutatni, hogyan változott meg a hímzés az évtizedek alatt. Sokszor a nagymama rajzain is kísérleteztem, egy-egy rajzot lefénymásoltam, a másolatot pedig kiszíneztem. Az emlékházban a pitvarban is látható egy ilyen munka. Volt olyan 1914 januárjában készített rajza a nagymamának, amelyeket számítógép segítségével rekonstruáltunk, javítottunk fel, mert az évek során a papír és a minta besárgult. Emellett gyűjtöttük a nagymamáról készült írásokat, cikkeket,
a fellelhető rajzait, mintáit. Mivel korábban édesanyám kezelte a nagymamám munkáit, rajzait, ezért csak két évvel ezelőtt találtam meg azt a két rajzát, amelyeket annak idején, 1950-es években nekem készített, amikor én nyolcéves voltam. Nagyon jól esik nekem, hogy annak idején nekem rajzolt a nagymama. A vendégkönyv alapján kutattam azt is, honnan érkeztek látogatók a nagymama házába. A bejegyzések szerint 60 országból, például Kanadából, Japánból, Kínából, Hollandiából, Vietnámból, Észak-Amerikából és Ausztráliából is utaztak el és utaznak ma is Mezőkövesdre turisták, hogy láthassák az emlékházat, a matyó hímzést. A látogatók között híres emberek is megfordultak, például járt itt Horthy Miklós, Munkácsy Mihály, de sziámi hercegek is ellátogattak ide. Elmondhatom, hogy nagy élmény és nagy büszkeség számomra és az egész családomnak ez a gazdag örökség, ami ma
már a világörökség része.”

 

Vermes Tímea operaénekesnővel karöltve, dédnagymamám, Kisjankó Bori matyó íróasszony különleges mintái alapján 2018-ban jelent meg a Kissing Roses új vonulata, a V&R, azaz Vermes&Roses első kollekciója. A Vermes&Roses a Vermes Style-al közösen jött létre.
 

Gáspár Gábor és Vermes Tímea - V&R Vermes & Roses

A Vermes Style és a Kissing Roses közös, egyedi és különleges ruhadarabjai rendelésre, egyéni kérés alapján készülnek. Az egyedi vonalvezetés mellett, a hagyományőrző matyó motívumokkal díszített darabok finom eleganciát és egyediségét tükröznek, minden tervezés egyénre szabott és saját ötletek alapján kivitelezett.

  • Kissing Roses az International Fashion Day by Megyék Szépe bemutatóján
  • Kissing Roses a Megyék Szépe zsűrijében a Baranya Gálán Divat Pécs

A Matyó Népművészet Hungaricum, rendkívüli érték. Célom a magyar kultúra népszerűsítése, dédnagymamám motívum kincsének, így a matyó hagyományok megőrzése.

A Kissing Roses aktuális kollekciója megtekinthető itt >>

#kissingroses #matyó #vermesstyle #divattervezés